Cum pot preveni si trata boala parodontala?

admin Intreaba Specialistii, Noutati. Articole, Sanatate Orala Leave a comment   , , , , , , , ,

Afectiunile parodontale (gingivitele si parodontitele) sunt afectiuni cronice de natura de natura infectioasa, cauzate de mai multe specii de bacterii, si care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui la nivelul osului (parodontiului). Netratate, bolile parodontale pot provoca deficiente majore functionale si estetice, mergand pana la pierderea dintilor. Exista trei stadii principale ale afectarii parodontale: gingivita, parodontita superficiala, parodontita profunda. Numai medicul dentist poate diagnostica o afectiune parodontala. Consultati medicul dentist, daca observati unul sau mai multe dintre urmatoarele semne:

  • Gingia sangereaza sau este colorata rosu aprins, umflata sau usor dureroasa, in dreptul unui dinte sau grup de dinti.
  • Gingia este retrasa de pe dinte.
  • Dintii au inceput sa se miste.
  • Apar pungi de puroi la nivelul gingiei.
  • Respiratia este urat mirositoare sau aveti in permanenta un gust neplacut in gura.

Igiena orala corecta este o componenta indispensabila a tratamentului oricarei forme de imbolnavitre parodontala, contribuind la vindecarea in totalitate (cazul gingivitei) sau la ameliorarea si mentinerea rezultatelor tratamentului (cazul parodontitelor superficiale sau profunde).

Preventie:

De obicei poti preveni boala parodontala prin periaj si folosirea mijloacelor suplimentare de igiena dentara (ata dentara, periute interdentare) in mod regulat, prin vizitele regulate la stomatolog, precum si printr-o dieta echilibrata.
Foloseste o apa de gura cu fluor sau anti-placa, precum si ata dentara o data pe zi. Foloseste revelatoare de placa din cand in cand, ca sa iti dai seama daca te speli corect pe dinti sau nu. Mergi la dentist in mod regulat pentru control si masuri de profilaxie.
Daca iti sangereaza gingiile cand te speli pe dinti, sau cand folosesti ata dentara, acest lucru ar trebui mentionat dentistului tau, deoarece poate fi un semn al bolii parodontale.

Respecta o dieta sanatoasa care trebuie sa includa cereale integrale, legume si fructe; saraca in grasimi si grasimi saturate, precum si in sodiu. Hrana sanatoasa este foarte importanta pentru copii, deoarece au dintii in dezvoltare; dar si pentru adulti, pentru a avea gingii sanatoase si pentru a evita cariile.
Branzeturile, alunele, iaurturile si laptele sunt bune pentru dinti. Acestea ajuta la distrugerea zaharurilor daunatoare si protejeaza impotriva placii. Evita mancarurile care contin mult zahar, in special pe cele lipicioase. Cu cat zaharul sta mai mult timp in contact cu dintii tai, cu atat mai mari sunt stricaciunile provocate.
De asemenea, tutunul iti scade abilitatea de a lupta cu infectia si intarzie vindecarea.
Fumatorii sunt de sase ori mai predispusi la bolile parodontale decat nefumatorii. De asemena, acestia au probleme mai grave cu gingiile, (probleme care duc la pierderea dintilor) si nu raspund la fel de bine la tratament.

Tratament:

Academia Americana de Parodontologie subliniaza faptul ca sanatatea parodontala ar trebui obtinuta prin tratamente minim-invazive. Acest lucru se obtine prin tratament parodontal nechirurgical- terapie initiala- One stage full mouth desinfection; inclusiv prin detartraj si planare radiculara (cunoscute si sub denumirea de SRP: Root Planing and Scaling). Procedura de SRP presupune igienizarea atenta a pungilor parodontale, si netezirea radiculara pentru a indeparta bacteriile, urmate de administrarea de antimicrobieni locali, variind de la caz la caz.

Cei mai multi parodontologi sunt de acord ca dupa procedura de SRP majoritatea pacientilor nu mai au nevoie de alte tratamente active, nici de terapie chirurgicala. Oricum, majoritatea pacientilor vor avea nevoie de terapie profilactica, pentru a-si mentine sanatatea parodontala. Planul de profilaxie trebuie realizat cu atentie, in functie de necesitatile si problemele fiecarui pacient; acesta trebuie motivat sa respecte o igiena corecta care sa-i asigure sanatatea orala pe timp indelungat. De asemenea pacientul trebuie incurajat sa respecte controalele periodice la stomatolog, deoarece boala parodontala si caria sunt cele mai comune doua patologii dentare.
Terapia parodontala nechirurgicala are totusi limitele sale, si cand nu reuseste sa-si atinga scopul, este indicata chirurgia parodontala pentru a reface structurile afectate de boala parodontala, si pentru a facilita o igiena orala corecta.

Diferenta dintre detartraj si netezire radiculara: SRP-Root Planing and Scaling

Tratamentul pentru toate etapele bolii parodontale presupune indepartarea temeinica a placii si tartrului care au aderat la dinte. Chiar si la pacientii care pot fi incadrati in categoria profilactica de mai sus, tartrul se poate forma usor sub linia gingiei. Acesta poate fi indepartat in timpul unei profilaxii normale cu disconfort minim din partea pacientului. Cand afectiunea asupra gingiei este usoara, interventia se poate realiza sub anestezie locala. Procesul se numeste ”detartraj” (”scaling”).

Cand afectiunea provocata de boala parodontala este mai pronuntata, si expune o mai mare parte din structura radiculara, procesul se numeste ”planare radiculara” (root planing). Ganditi-va la o suprafata de lemn lucrata de un tamplar. Este ca si cum ai netezi acea bucata de lemn numai ca aici ne referim la suprafata unui dinte. Netezirea radiculara (root planing) necesita intotdeauna anestezie locala. Radacina dintelui este in mod firesc mai sensibila, si de aceea poate fi necesara anestezia locala cand se lucreaza in aceasta zona.
Oricand afectiunea asupra gingiei necesita planare radiculara (root planing) sau o procedura chirurgicala, tratamentul este de obicei insotit de un supliment de antibiotice, ca de exemplu forme speciale de tetracicline, care au afinitate la dinti si gingii. De asemenea, se pot aplica antibiotice locale sau alte medicamente in pungile parodontale situate sub linia gingivala, dupa terminarea manoperei de planare radiculara (root planing). Deoarece afectiunea parodontala este reactia corpului la un atac bacterial asupra gingiilor; utilizarea de antibiotice, impreuna cu imbunatatirile considerabile produse in jurul dintelui datorita planarii radiculare pot da corpului un impuls puternic in lupta cu boala.

Spiller S. Martin, ”Treatment of Periodontal Disease.Scaling, Root Planing and Periodontal Surgery”. www.doctorspiller.com. 2012 aprilie.

Add a Comment