Informatii utile despre bolile parodontale

admin Intreaba Specialistii Leave a comment   , , , , , ,

 

Specialistii Super-Dent ’92 abordeaza bolile parodontale dupa cele mai noi protocoale la nivel international, cu ajutorul celor mai inovative tehnologii, sub control microscopic, folosindu-se de avantajele laserului in parodontologie.

Boala parodontala de tip I: gingivita
Aceasta afectiune este caracterizata prin sangerare, gingii umflate si rosii. Santul gingival se mareste din cauza inflamarii tesutului gingival. In santul gingival astfel marit se gaseste o cantitate considerabila de tartru si placa.
Tratamentul ginigivitei se realizeaza prin curatarea totala a placii si a tartrului din santul gingival, urmata de netezirea fina suprafetei dentare, intr-o sedinta ulterioara. Din fericire, gingivita este o boala care, tratata la timp,se vindeca total.

Boala parodontala usoara sau de tip II
In aceasta faza apare pierderea osoasa, adancimea santului gingival este mai pronuntata din cauza gingiei inflamate si pierderii osoase. Termenul de ”santuri gingivale” este inlocuit de ”pungi gingivale” localizate intre dinti; care in stadiile incipiente sunt de 3- 4 mm. Tratamentul implica indepartarea placii, detartraj si planarea radiculara (procedura cunoscuta si sub numele de SRP-Root Planing and Scaling). Acest tratament este foarte eficient, favorizeaza micsorarea pungilor parodontale precum si reducerea fenomenelor inflamatorii.

Boala parodontala de tip III sau moderata:
Spre deosebire de boala parodontala timpurie sau de tip II, in acest stadiu creste adancimea pungilor (4-6mm), se observa sangerarea si o usoara mobilitate a dintilor. Din cauza pierderii osoase, pungile nu isi modifica adancimea in urma tratamentului. In acest stadiu este foarte importanta igiena corecta pentru a mentine aceste pungi curate, uneori fiind necesara o interventie chirurgicala pentru a le micsora.

Boala parodontala de tip IV sau severa:
In acest stadiu se pierde si mai mult os in jurul dintelui, astfel incat acesta nu mai are suport osos aproape deloc. Tratamentul se refera la indepartarea placii bacteriene si SRP, urmate de o excelenta igiena orala si administrarea de antibiotice, astfel incat sa se stopeze progresia bolii.

Boala parodontala de tip V sau refractara:
Aceasta forma a bolii debuteaza ca o parodontita moderata dar chiar si prin tratamente adecvate si mentinerea unei igiene corecte nu se reuseste ameliorarea sau stoparea evolutiei. Cazurile de parodontita refractara sunt tratate cu SRP, chirurgie parodontala si administrare de antibiotice.
Tratamentul parodontitelor incipiente si moderate se realizeaza prin tehnici de Root Planing and Scaling (detartraj si planare radiculara) care se executa cu ajutorul chiuretelor Gracey Hu-friedy. In cazurile mai severe, se apeleaza la chirurgia parodontala.

Add a Comment