Concepte moderne in microchirurgia endodontica

Chirurgia endodontica a evoluat in decursul anilor catre microchirurgia endodontica. Prin utilizarea noilor echipamente, instrumente si materiale ce se potrivesc cu noile concepte biologice, in practica medicala clinica am observat ca abordarile microchirugicale produc rezultate previzibile in vindecarea leziunilor de origine endodontica.

Chirugia endodontica este perceputa ca fiind dificila deoarece medicul stomatolog trebuie sa fie foarte precis avand in vedere apropierea fata de vasele sanguine mari, sinusul maxilar, foramenele apicale. Interventiile chirurgicale endodontice traditionale nu au o imagine pozitiva in profesia medicilor dentisti din cauza naturii lor invazive si rezultatul discutabil.

Succesul interventiei chirugicale endodontice depinde de eliminarea tututor tesuturilor necrotice si sigilarea completa a intregului sistem de canale, ceea ce denota importanta utilizarii Microscopului Operator in chirurgia endodontica.
Prin tehnicile traditionale chirurgicale nu se pot localiza si sigila toate ramificatiile complexe apicale, aceste limitari pot fi depasite numai prin utilizarea microscopului cu magnificatie, iluminare; precum si cu instrumente microchirugicale si instrumente speciale cu ultrasunete.
Microchirugia endodontica asa cum este numita acum, combina atuurile aduse de microscop (marirea si iluminarea) cu precizia si performanta instrumentelor ultrasonice.

Microchirurgia endodontica poate fi efectuata cu precizie si predictabilitate si elimina riscurile inerente din abordarile chirugicale traditionale. Avantajele microchirurgiei includ identificarea mai usoara a apexului radacinii, osteotomii mici (incizie minima de ordinul milimetrilor) si unghiuri superficiale ce conserva atat osul cortical, cat si lungimea radacinii.

In plus, o suprafata a radacinii rezecata privita sub microscop dezvaluie usor detaliile anatomice (cum ar fi istmuri, microfracturi si canale laterale).
Instrumentarul cu ultrasunete in combinatie cu microscopul permite preparari conservatoare, coaxiale si precise ce satisfac cerintele principiilor mecanice si biologice de chirurgie endodontica.
Microscopul Operator ofera beneficii importante pentru microchirugia endodontica in urmatoarele moduri:

  • Campul chirugical poate fi inspectat la o marime mai mare astfel incat micile, dar importantele detalii anatomice (de exemplu un apex suplimentar sau canale laterale) pot fi identificate si gestionate. In plus, integritatea radacinii poate fi examinata cu mare precizie pentru fracuri, perforatii sau alte semne de deteriorare.
  • Eliminarea tesuturilor inflamate este precisa si completa.
  • Micro-sutura cu fire monofilament 5-0 si 6-0, indepartarea firelor de sutura dupa 48h si vindecarea tesutului la o saptamana postoperator.
  • Distinctia intre os si varful radacinii poate fi facuta cu usurinta, in special prin colorare cu albastru de metilen.
  • La o magnificatie superioara, osteotomia(indepartarea osului) se poate realiza mai redusa in dimensiuni si ceea ce implica o vindecare mai rapida si cu mai putin discofort postoperator.
  • Stresul profesional si fizic este redus, deoarece cu ajutorul Microscopului Operator se adopta o pozitie corecta, dreapta. Mai important, mediul clinic este mai putin stresant atunci cand medicul poate vedea in mod clar domeniul de operare.
  • Numarul de radiografii poate fi redus sau pot fi chiar eliminate, deoarece chirugul poate inspecta apexul direct si exact.