Retratamente endodontice

Un tratatament endodontic corect sub Microscopul Operator poate avea o rata de suces de 90 %, iar dintele astfel tratat poate functiona normal ca si ceilalţi dinţi integri. Insa acest tip de tratament este unul complex, complexitate data in primul rand de diversitatea anatomica a canalelor radiculare si de dificultatea de abordare a acestora. Riscul de esec creste cand nu sunt indeplinite conditiile optime de lucru. Accidentele nedorite de genul obturatiilor incomplete, nedetectarii unor canale suplimentare, ruperea acelor si sechestrarea acestora in canale, perforatiilor sunt reduse la zero prin utilizarea Microscopului Operator, sub perfecta izolare. Mai mult decat atat, endodontia sub microscop este singura modalitate prin care se pot repara aceste posibile erori in tratament.

Prezenta microscopului in sine nu este suficienta pentru succesul unui tratament endodontic. Utilizarea microscopului necesita pregatire continua suplimentara si de specialitate, experienta, rutina, rapiditate; si nu in ultimul rand utilizarea celor mai performante materiale si tehnologii pentru obtinerea unei obturatii etanse si complete.

O atentie speciala este acordata dintilor care necesita retratament (care au beneficiat anterior de tratament, dar a caror obturatie este incompleta, incorecta sau si-a pierdut etanseitatea). Un dinte tratat incorect este supus unei suferinte suplimentare, iar de multe ori patologia de dinainte de tratamentul initial avanseaza. Astfel este necesara utilizarea unor resurse suplimentare de timp, materiale si aparatura, fapt ce se concretizeaza prin costuri ridicate. Mai mult decat atat, se solicita suplimentar experienta si performanta practicianului, procesul de indepartare a tratamentelor existente (inclusiv a acelor rupte din canale) si de abordare a canalelor radiculare secundare omise anterior este deosebit de dificil.