Optiuni de tratament

OPTIUNI DE TRATAMENT PENTRU INLOCUIREA DINTILOR LIPSA

Implanturile dentare confera multiple avantaje in comparatie cu optiunile de tratament traditionale, si reprezinta solutii estetice, functionale si confortabile pe termen lung.

Avantaje si Dezavantaje

Coroane sau punti pe implant

Pe langa faptul ca arata si functioneaza ca si dintii naturali, lucrarile protetice pe implant inlocuiesc dintii lipsa fara a se sprijini pe dintii naturali invecinati.
In plus, deoarece implanturile pe care se sprijina puntile inlocuiesc radacinile dintilor lipsa, osul maxilar nu se mai resoarbe.

Neprotezarea spatiilor edentate are consecinte grave atat la nivel functional cat si estetic:

O punte pe implant este asemanatoare cu o punte dentara normala, dar este sustinuta de implanturi si nu de dinti naturali. In cele mai multe cazuri, cand se foloseste o punte pe implant, un implant este inserat in osul maxilar sau mandibular pentru fiecare dinte-lipsa. Apoi coroanele sunt conectate intre ele pentru a forma o punte. Dar exista si posibilitatea de a insera implanturi la o oarecare distanta in functie de oferta osoasa si confectionarea unei punti dentare ce va conecta aceste implanturi.
Metode traditionale de inlocuire a dintilor lipsa
Optiunile de tratament traditionale pentru restaurarea spatiilor edentate includ punti dentare conventionale, protezele totale mobile, proteze scheletate, proteze partiale. Acestea prezinta ca suport dintii vecini sau mucoasa cavitatii orale. Pentru realizarea unei lucrari protetice este necesara slefuirea dintilor adiacenti, care de cele mai multe ori sunt dinti integri, iar protezele mobile, chiar daca sunt confectionate perfect prezinta dezavantaje precum lipsa stabilitatii, alterarea gustului, dificultati in vorbire, necesitatea inlocuirii periodice.

Principalele optiuni pentru restaurarea dintilor lipsa fie ca este vorba de inlocuirea unui singur dinte sau a mai multor se poate realiza prin mai multe metode de tratament, traditionale si moderne care implica folosirea implanturilor dentare in combinatie cu lucrari protetice cu sprijin implantar sau dentar .

Punti fixe

Sunt alcatuite din doua sau mai multe coroane de portelan unite, pe care se fixeaza un dinte fals pentru a umple zona edentata.
Puntile fixe se sprijina pe dintii adiacenti care trebuiesc slefuiti pentru a fi acoperiti cu coroane de invelis , iar uneori este necesar si tratamentul endodontic al acestor dinti si consolidarea cu pivoti fie ca se inlocuieste un dinte lipsa sau mai multi este necesara slefuirea acel putin doi dinti sau amai multora pentru a proteza spatiul edentat.

Proteze

partiale fixe – partiale mobile – totale