Protectia implanturilor

Igiena implanturilor

Implanturile dentare trebuie tratate cu multa atentie, curatate de placa de doua ori pe zi folosind o periuta moale speciala si ata dentara. Stomatologul va poate recomanda ca si mijloace suplimentare de igiena a implanturilor: apa de gura anti-bacteriana, ata dentara si periute interdentare speciale, precum si tablete revelatoare de placa. Igiena atenta a implanturilor asigura functionarea optima a acestora pe termen indelungat.
Va trebui sa reveniti la cabinetul stomatologic de doua ori pe an pentru un control de rutina al implanturilor, gingiilor si maxilarului. Implanturile si coroanele pe implant vor fi examinate si curatate cu instrumente speciale. Radiografiile panoramice se realizeza de regula anual, pentru a evalua calitatea materialului osos dar si stabilitatea implantului.

Protejarea implanturilor

Complicatiile care pot aparea dupa fixarea coroanelor vizeaza atat structurile osoase cat si pe cele gingivale.

Cauzele pot fi:

Manifestarile includ inrosirea si inflamarea gingiei, pierderea osoasa, precum si mobilitatea implantului.

In mod normal, implanturile pot suporta fortele care se dezvolta in timpul masticatiei, dar atunci cand intervine fenomenul de bruxism apar complicatii ireversibile care includ pierderea osoasa si mobilizarea implantului. Bruxismul reprezinta scrasnirea sau inclestarea dintilor in mod inconstient care poate sa apara cand pacientul este treaz sau in timpul somnului. Este important ca bruxismul sa fie diagnosticat inca de la prima consultatie, deoarece presiunea exercitata pe dinti poate fi cu 100% mai mare decat in timpul masticatiei.