Sinus lift intern si extern

Sinus lift este o procedura speciala de augmentare osoasa, realizata in sinusul maxilarului superior, atunci cand nu exista os suficient pentru inserarea unui implant. Perioadele indelungate de edentatie, bolile parodontale si alte afectuni dentare duc la deteriorarea suportului osos al dintilor. Sinusul maxilarului superior devine din ce in ce mai mare din cauza lipsei dintilor. In multe din cazuri, nu exista suficient os ramas pentru a sustine implanturile. Atat cantitatea cat si calitatea osului maxilar sunt cruciale pentru o implantare de succes. In zilele noastre exista numeroase tehnici chirurgicale pentru o augmentarea osoasa maxilara intr-o maniera blanda si nedureroasa.

Tehnica de sinus lift:
Membrana mucoasei sinusului maxilar este ridicata printr-o fereastra mica si materialul de substitutie osoasa este inserat intre membrana mucoasei si osul ramas. In functie de materialul de substitutie osoasa folosit, acesta se va transforma in os in 4-8 luni, facand posibila plasarea implantului.

In functie de cantitate de os pe care o are pacientul este posibila fixarea imediata a implanturilor in timpul interventiei de sinus lift, sau dupa o anumita perioada de timp.

Sinus lift intern

In acest caz, mucoasa membranei este preparata prin orificiul realizat cu ajutorul frezei pentru plasarea implantului. Cavitatea creata este apoi umpluta cu material osos de augmentare. Membrana mucoasa intacta a sinusului maxilar previne patrunderea materialului osos in sinus.
Sinus lift intern este recomandat in special cand trebuie inlocuiti doar cativa dinti.

Sinus lift extern

Este recomandat in special cand este necesara inlocuirea unui numar mai mare de dinti si pacientul mai are foarte putin material osos de sustinere ramas. In acest caz, se creaza o mica fereastra laterala in sinusul maxilar. Materialul de substitutie osoasa este inserat prin aceasta fereastra.
Dupa sutura, pacientului i se aplica lucrarea provizorie, pana la plasarea implantului endo-osos definitiv.

In cazul in care pacientul nu prezinta destul material osos pentru implantare si nu doreste realizarea unei interventii de sinus lift, o alternativa ar putea fi proteza partiala sau totala.
Riscurile sinus lift-ului sunt neglijabile atunci cand interventia este realizata de un specialist experimentat, insa pot surveni complicatii in cazuri particulare:

  • materialul de substitutie osoasa nu se transforma in os, in acest caz implantarea nu este posibila.
  • materialul de substitutie osoasa se transforma in tesut cojunctiv. Nici in acest caz inserarea de implanturi nu este posibila.
  • o ruptura a membranei mucoase a sinusului maxilarului care duce la pierderea materialului de augmentare osoasa; eliminand de asemenea posibilitatea implantarii.
  • o inflamare a zonei augmentate; care presupune o a doua interventie de indepartare a materialului de augmentare.
  • sinuzite maxilare

Din fericire, aceste complicatii survin foarte rar datorita progreselor in medicina dentara.