Tehnici de sedare

Clinica Super-Dent vine in intampinarea pacientilor care sufera de teama sau anxietate la stomatolog, oferindu-le posibilitatea de a opta pentru o procedura de sedare moderata, sedarea intravenoasa sau de tip IV, realizata de un specialist anestezist cu vasta experienta, care va monitoriza pacientul pe tot parcursul interventiei.
Anestezia si sedarea pacientului sunt folosite pentru a elimina orice disconfort in timpul procedurii de implantare, astfel incat nu exista durere.

Sedarea stomatologica ar putea fi potrivita pt. dvs. daca manifestati unul din simptomele:
 • anxietate la stomatolog;
 • sensibilitate dentara;
 • dificultati la anestezie;
 • probleme stomatologice complexe;
 • teama de ace;
 • timp limitat pentru lucrari dentare complete;
 • experiente stomatologice traumatizante;
 • dificultatea in controlarea miscarilor.
Sedarea stomatologica este folosita adesea in proceduri care necesita o perioada prelungita de timp pe scaunul stomatologic, si este ideala pentru pacientii care prezinta fobie stomatologica sau intampina dificultati in a-si controla miscarile. Aceste proceduri de sedare nu implica starea inconstienta a pacientului. Anumite forme de sedare stomatologica amelioreaza pur si simplu starea de anxietate sau induc pacientului o stare de somnolenta, astfel incat acesta nu simte aproape nimic sau isi aminteste foarte putine lucruri legate de procedura stomatologica.
Exista patru tipuri de sedare folosite in cabinetele stomatologice:
Sedative orale: precum diazepamul pot fi administrate pacietului cu o noapte inainte de procedura stomatologica, sau cu 30 de minute pana la o ora inainte de programarea stomatologica, in functie de gravitatea starii de anxietate. Sedativele orale nu amelioreaza durerea, asa ca va fi administrata si o injectie cu un anestezic local.
Sedarea intravenoasa (IV): ca si sedativele orale, sedarea intravenoasa (IV) nu asigura ameliorare durerii, asa ca se va administra o injectie cu anestezic local, impreuna cu alte metode de sedare stomatologica.
Sedarea cu oxid de azot: intr-o forma de inhalare sedata constienta, oxidul de azot, cunoscut si ca gaz ilariant este folosit pentru a induce starea de relaxare. Un anestezic local va fi administrat in combinatie cu oxid de azot pentru a elimina durerea.
Anestezia generala: aceasta metoda de sedare stomatologica se refera la folosirea de anestezic pentru a induce pacientului starea inconstienta. Spre deosebire e metodele de sedare, pacientul va fi complet inconstient de ceea ce se intampla in jur, astfel ca anestezicul local nu este necesar.
Gradele de sedare stomatologica
 • Anxioliza: se refera la metode de ”sedare usoara”. Exista mai multe tipuri de sedative folosite in sedarea usoara, totusi, protoxidul de azot, o forma de inhalare sedata, este cea mai frecventa metoda folosita pentru acest tip de relaxare.
 • Sedarea constienta: sedarea stomatologica moderata se refera fie la protoxidul de azot, fie la sedarea IV. Aceste sedative pot induce sedarea constienta, in timpul careia pacientul va fi constient, si capabil sa raspunda la comenzi, dar va fi intr-o stare de relaxare extrema.
 • Sedarea profunda: se refera la o stare intre sedare stomatologica inconstienta si constienta

(!) Sedarea stomatologica se adreseaza in general pacientilor de peste 18 ani.
(!) Totusi, exista specialisti pedodonti care pot propune solutii pentru copiii care nu pot tolera interventiile stomatologice.