Parodontologie

Introducere

Specialistii Super-Dent ’92 abordeaza bolile parodontale dupa cele mai noi protocoale la nivel international, cu ajutorul celor mai inovative tehnologii, sub control microscopic, folosindu-se de avantajele laserului in parodontologie.

Dupa varsta de 25 de ani cea mai frecventa cauza a pierderii dintilor este afectiunea gingivala, cunoscuta si ca boala parodontala sau parodontoza. Boala parodontala este caracterizata prin inflamarea si sangerarea gingiilor, abcese, retractii ginigivale, dinti care devin din ce in ce mai lungi; toate aceste simptome ducand, in ultima instanta, la pierderea dintilor.
Boala parodontala debuteaza cu o igiena orala necorespunzatoare, dar poate fi prevenita usor prin periaj corect, folosirea atei si a periutelor interdentare. Boala evolueaza nedureros iar in momentul in care apare primul abces, unii dinti deja nu mai pot fi salvati.

Primul semn al bolii parodontale este sangerarea gingivala, Ultimul semn al bolii parodontale este pierderea dintilor!

Boala este cauzata de infectia bacteriana, mai precis de bacteriile prezente in tartru si placa, dar adevaratele stricaciuni ale tesuturilor gingivale sunt determinate de raspunsul imun al corpului la infectie. Odata ce infectia se instaleaza, corpul incepe sa lupte pentru a o combate, iar acest lucru se materializeaza prin distructia tesuturilor care sustin dintii. De asemenea, factorii de mediu, factorii genetici precum si cei dobanditi: fumatul, anxietatea, depresia, obezitatea, diabetul, accelereaza procesele inflamatorii ale corpului. Desi boala parodontala este declansata de bacterii, factorii de risc sunt cei care influenteaza gravitatea si amploarea bolii.

O igiena orala corecta, in fiecare zi, previne sau chiar vindeca bolile parodontale incipiente, dar trebuie sa includa neaparat curatarea interdentara cu mijloace suplimentare de igiena orala.

Ori de cate ori nu te speli pe dinti, pe suprafata acestora se acumuleaza o pelicula galbena lipicioasa- placa. Aceasta este deosebit de toxica deoarece este populata de o multitudine de germeni. Acesti germeni produc endotoxine care cauzeaza inrosirea si sangerarea gingiilor.

Gingivita
Este prima etapa a bolii parodontale si este complet reversibila, prin simpla curatare temeinica a dintilor si a spatiilor dintre dinti (igienizare si detartraj profesional). Sangerarea se opreste aproape imediat, iar in aproximativ doua saptamani gingia isi recapata aspectul sanatos.

Deoarece boala este nedureroasa, multe persoane ignora sangerarea si astfel boala trece in stadiul doi: pierderea osoasa si aparitia pungilor parodontale. Acestea sunt foarte greu de curatat, este nevoia de interventia unui specialist pentru a curata tartrul care se depune pe radacina dentara in interiorul pungii parodontale. Odata cu pierderea osoasa, dintele isi pierde suportul si in ultimele stadii ale bolii parodontale isi modifica pozitia.