Proceduri chirurgicale

Operatia parodontalacu lambou

Este cunoscuta si sub numele de reducere a adancimii pungilor si reprezinta o operatie de curatare invaziva. Este indicata in cazurile in care adancimea pungilor parodontale atinge un nivel care face dificila curatarea si mentinerea. Frecvent e asociata cu zone de pierdere osoasa si inflamatie gingivala in jurul dintelui.
Specialistii nostrii de la clinica Super Dent’92 vor realiza aceasta procedura atunci cand detartrajul si planarea radiculara nu au avut succes in eliminarea completa a tesutului afectat din pungi, ori acolo unde pierderea osoasa necesita corectare chirurgicala. In cadrul acestei manopere, sub anestezie locala, se vor realiza mici incizii cu laserul in gingie pentru ca aceasta sa poata fi ridicata si sa poata fi analizati dintii si osul.
Intreaga zona este curatata cu atentie, se indeparteaza tot tartrul si tesutul de granulatie infectat si apoi se examineaza osul. Pentru ca adesea exista pierdere osoasa va fi nevoie de reconturare, astfel incat gingia sa se vindece adecvat.

Dupa indepartarea placii bacteriene si a tartrului, se indepartaeaza si tesutul afectat si apoi se netezeste suprafata osului distrus pentru ca vindecarea sa se faca prin reatasare intima a gingiei la os.

Grefele de tesut moale

Sunt utilizate pentru acoperirea radacinilor descoperite sau pentru reconstituirea unui tesut gingival acolo unde s-a pierdut prin retractii gingivale exagerate.
Se preleveaza o bucata subtire de tesut de la nivelul palatului (cerul gurii), sau rotat din regiunile vecine defectului, pentru a obtine o banda stabila de gingie atasata in jurul dintelui. Grefa gingivala va fi aplicata in asa fel incat sa poata acoperi portiunea radiculara descoperita. In cursul acestei manopere, specialistul nostru va preleva o zona de mucoasa fie din palat, fie din alte regiuni donatoare vecine. Procedura se poate realiza pentru un singur dinte sau pentru un sector intreg de arcada pentru a egala marginea gingivala si a reduce sensibilita

Grefa va reduce viitoarea pierdere osoasa si retractia gingivala, precum si sensibilitatea dentara, va proteja radacina de aparitia cariilor, iar aspectul zambetului va fi mai natural. In anumite cazuri, radacinile necesita acoperire pentru a fi ferite de carii, stiut fiind faptul ca tesutul radicular e mult mai sensibil la atacul carios.


Augmentarea osoasa

Pentru ca implanturile dentare sa fie cat mai bine fixate, trebuie sa existe suficienta structura osoasa care sa le sprijine. Este posibil sa nu aveti suficienta structura osoasa din cauza unei boli parodontale sau a unei vatamari, traume, defect de dezvoltare. Daca maxilarul dvs. este prea scurt (sus si jos), prea ingust (lateral), sau ambele, veti avea nevoie de o procedura chirurgicala de augmentare osoasa inainte ca implanturile sa fie inserate.
Termenul de “augmentare osoasa” desemneaza o varietate de proceduri folosite pentru a “construi” structura osoasa astfel incat implanturile dentare sa poata fi introduse. Aceste proceduri presupun adaugarea de structura osoasa sau de alte materiale asemenea structurii osoase in maxilarul unde vor fi introduse implantele.
Exista mai multe proceduri diferite, care pot fi utilizate pentru augmentarea osoasa. Specialistul nostru va selecta pentru dvs. o procedura in functie de tipul, localizarea si numarul de implanturi pentru a fi utilizate. Daca aveti nevoie de o grefa osoasa, este important ca dvs. si medicul nostru dentist sa discutati toate optiunile disponibile.
Dupa o procedura de augmentare osoasa de obicei se asteapta intre 6 si 12 luni a prior implantului dentar.

Cele mai multe proceduri de augmentare osoasa implica utilizarea unor grefe osoase. Cel mai bun material pentru o grefa osoasa este propriul os, care cel mai probabil, va fi prelevat de la barbie sau din spatele maxilarului inferior.

In cazul in care nu vom putea obtine suficienta structura osoasa din aceste zone, se vor preleva grefe osoase din sold sau tibie. Sold este considerat a fi o sursa perfecta pentru prelevare deoarece osul soldului contine foarte multa maduva, care la randul ei are in compozitie celule ce creaza structura osoasa.

Sigur ca, daca nu va place ideea de prelevare de grefa osoasa din organismul dvs., va putem sugera utilizarea de materiale facute din os uman sau bovin. Exista, de asemenea, materiale sintetice care pot fi folosite pentru augmentarea osoasa.
Toate aceste optiuni le veti discuta cu medicul nostru dentist inaintea procedurii.
Aceasta procedura se realizeaza in legatura directa cu operatia cu lambou si pemite cresterea coordonata a celulelor gingivale, osoase, cementare si ligamentare pentru a repara defectul.
Atunci cand tesutul osos de sustinere este distrus este necesara o procedura in vederea regenerarii. Prin regenerarea osoasa si gingivala este posibil sa se remedieze dezastrul. Tesutul gingival este decolat si sunt indepartate bacteriile cauzatoare de boala parodontala.
Se pot folosi membrane (filtre), grefe osoase sau proteine stimulatoare de formare tisulara pentru a imbunatati capacitatea naturala a organismului de a regenera osul si tesutul moale. Exista multe metode care vor mari suportul pentru dinti si vor ajuta la recapatarea starii de sanatate osoasa.
Beneficiile acestei metode includ eliminarea completa a bacteriilor existente si regenerarea osului si tesutului moale care vor ajuta la reducerea adancimii pungilor si la repararea defectului.
Prin pastrarea igienei orale zilnice si respectarea ingrijirii profesionale periodice (vizite de rutina la cabinetul nostru), sansele mentinerii dintilor naturali pe arcada vor creste, iar cele de a dezvolta probleme serioase legate de afectarea parodontala vor scadea.

Reconturarea gingivala

Este o procedura prin care se remodeleaza si recontureaza chirurgical tesutul gingival, in scop cosmetic, psihologic ori functional. Prin aceasta se remodeleaza suprafata externa a gingiilor, si de obicei se realizeaza in combinatie cu gingivectomia.
Procedura de reconturare gingivala corecteaza tesutul gingival gros si cu aspect nenatural ramas dupa ce gingivectomia a expus dintii acoperiti. In mod normal tesutul gingival se subtiaza pe masura ce se apropie si inconjoara dintii. Cel mai frecvent se realizeaza sub anestezie locala. Dupa ce se realizeaza gingivectomia (indepartarea), procedura de gingivoplastie subtiaza marginea gingivala pentru ca aspectul final sa fie natural si placut. Manopera se realizeaza folosind un dispozitiv laser special, pentru tesuturi moi prevazut cu un varf de taiere foarte fin. Energia laser este folosita pentru taiere, in acelasi timp favorizand coagularea si hemostaza (oprirea sangerarii) si disconfort post-operator minim.

Chiuretajul gingival

Se realizeaza in clinica Super Dent’92 cu ajutorul dispozitivelor laser care curata, sterilizeaza si produc hemostaza, indepartand tesutul moale ce captuseste pungile parodontale pentru a elimina complet bacteriile si tesutul bolnav. Poate fi folosit impreuna cu detartrajul si planarea radiculara, prin aceasta obtinandu-se o curatare mult mai profunda si mai completa. In cazul in care afectarea parodontala este severa si nu poate fi vindecata prin detartraj, planare radiculara si antibioterapie, s-ar putea sa fie nevoie de anumite interventii chirurgicale. Gingivectomia indeparteaza si remodeleaza cu ajutorul laserelor chirurgicale tesutul gingival neatasat, afectat, pentru a putea scapa de pungile formate intre dinti si gingii.
Operatia este realizata de catre specialistul nostru in parodontologie, sub Microscopul Chirurgical Operator de mare putere. Acesta va incepe prin anestezierea gingiilor cu ajutorul unui anestezic local. Apoi se indeparteaza tesutul in exces, specialistul folosind laserul chirurgical pentru aceasta.
Dupa indepartarea tesutului gingival, specialistul va aplica un pansament parodontal peste marginea gingivala, material care va proteja tesuturile in timpul in care se vindeca.
Dieta va fi usor modificata post-terapeutic.
Se vor putea consuma alimente moi si lichide reci sau usor caldute atat timp cat chitul este pe pozitie si gingiile se vindeca.

Alungirea coronara

Este o procedura chirurgicala simpla care ajusteaza pozitia gingiei in jurul dintelul de tratat, obtinandu-se astfel un dinte mult mai rezistent pentru ancorarea diferitelor tipuri de restauratii dorite. O alungire coronara functionala va va ajuta sa redobanditi un zambet frumos si va va permite sa mancati si sa vorbiti cu incredere si confort. Ea se realizeaza fie inainte de procedurile restaurative, fie pentru cosmetizarea zambetului.