Proceduri Non-Chirurgicale

Igienizarea dentara se realizeaza sub magnificatie lupe sau control microscopic, pentru indepartarea in totalitate a tartrului supra si subgingival, care poate cauza afectiuni parodontale.
Cauza principal a afectiunilor gingivale este placa, o pelicula lipicioasa, incolora, care se formeaza in mod constant pe dintii dvs. si ataca gingiile. Daca nu este curatata, placa se intareste si formeaza tartrul, care in cele din urma se raspandeste sub gingie si ataca tesuturile care sustin dintii. Vizitele regulate la stomatolog pentru igienizare sunt o parte integranta a ingrijirii orale de baza.

Igienizarea dentara reprezinta indepartarea tartrului printr-o metoda terapeutica numita detartraj. Aceasta se poate realiza cu:

  • instrumentar actionat manual;
  • ultrasunete;
  • aer comprimat (sonic);

Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete.
Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic si care nu au dinti sensibili (hipersensibilitate dentinara); iar apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatirea zonei dar si indepartarea tartrului dislocat.

Este foarte important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine, pe langa periajul profesional, cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa (Air-flow) si bicarbonatului de sodiu (prophy-jet), bine tolerat si fara dureri, care elimina si ultimele resturi de tartru intarziind viitoarele depuneri.

Printr-o tehnica de periaj corecta, prin folosirea apei de gura si a atei dentare nu doar ca se previne aparitia cariei dentare si a parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar.
Ca ultima etapa a detartrajului cu ultrasunete, se foloseste prophyflexul/air flow-ul in scopul lustruirii finale. In finalul procedurii de igienizare profesionala si detratraj se aplica un tratament de remineralizare, fluorizare si solutii pentru prevenirea inflamatiei gingivale.

Root planing and scaling (SRP)

Root planing and scaling este o procedura indicate in cazul bolilor parodontale moderate, si ca adjuvant al procedurilor chirurgicale in parodontopatiile complicate.
Stadiul initial al acestui tratament este reprezentat de o igienizare in profunzime ce poate include inlaturarea depunerii de placa si tartru ce se regasesc sub linia gingivala. Radacinile dentare pot fi de asemenea planate (cu ajutorul chiuretelor Gracey – “Hufriedy”, lider mondial pe piata mondiala a instrumentelor parodontale) pentru a obtine o radacina radiculara neteda care sa permita tesutului gingival sa se vindece si sa se ataseze pe dinte. In anumite cazuri ocluzia (muscatura) poate necesita anumite ajustari.

Antibioticele sau irigarea cu anti-microbiale, agenti chimici sau ape de gura pot fi recomandate pentru a controla cresterea bacteriana, care creaza toxine si cauzeaza periodontita. In unele cazuri se pot plasa fibre cu antibiotic in pungile parodontale dupa detartraj si planare. Acestea pot sa controleze infectia si sa ajute vindecarea. Cand pungile parodontale dintre dinti sunt mai mari, pacientul ar trebui sa mentina o igiena orala riguroasa si ulterior sa apeleze la cabinetul nostru pentru o procedura chirurgicala care ar restaura sanatatea parodontala.

Ajustarea ocluziei (muscaturii)
O ocluzie este considerata a fi sanatoasa cand marea majoritate a dintilor sunt prezenti si nu sunt distrusi de procesul de abrazie. Este distructiva cand dintii arata fatete de abrazie sau se misca sau cand articulatia temporomandibulara da semne de boala (dureri). Terapia ocluziva ne ajuta sa refacem ocluzia astfel incat sa nu mai se produca alte probleme dentare (abrazie, miscarea dintilor).

Terapia include:

  • Remodelarea suprafetelor ocluzale ale dintilor si eliminarea punctelor de presiune excesiva cand dintii sunt in contact. Aceasta se face cu grija, impartind presiunea ocluzala dintilor in mod egal;
  • Terapia de deconditionare a bruxismului folosindu-se gutiere de plastic pe care dvs., pacientul nostru, le puteti purta noaptea sau ziua;
  • Aparate dentare fixe (brakets) pentru realinierea dintilor;
  • Inlocuirea obturatiilor vechi si incorecte;
  • Reconstituirea dintilor foarte tociti sau distrusi.