PEDODONTIA

Pedodontia este ramura medicinii dentare care se ocupa cu mentinerea si intretinerea sanatatii oro-dentare la copii. Este un domeniu foarte sensibil si important atat prin rolul educatiei pentru sanatate inca din primii ani de viata, cat si din perspectiva statusului psihologic al pacientului-copil.

Prima vizita la medicul dentist formeaza conduita comportamentala fata de tratamentul stomatologic a viitorului pacient, de-a lungul intregii sale vieti. Astfel, pentru succesul unui tratament pedodontic este esentiala colaborarea armonioasa in cadrul unei echipe formate din medic, parinti, copil, asistenta.
In clinica Super-Dent 92, pacientul-copil este intampinat inca de la intrare intr-un cadru placut, confortabil, care nu aminteste in niciun caz de o unitate spitaliceasca. Personalul instruit comunica cu pacientul-copil la nivelul lui de intelegere si ii prezinta si explica fiecare pas al tratamentului, astfel incat sa se creeze o relatie de incredere intre copil si terapeut.
La Super-Dent, prima vizita a unui copil cuprinde intotdeauna o componenta educativa, in cadrul careia copilului i se prezinta modalitatile corecte si complete de igienizare, utilizand modele atractive, intens colorate, care reprezinta cavitatea bucala. Mai mult decat atat, pentru a verifica gradul de intelegere al mesajului, copilul are ocazia de a practica singur periajul cu ajutorul acestor modele.

O alta componenta esentiala in planul de tratament al copiilor este profilaxia:

Profilaxia cuprinde multiple metode prin care se evita formarea cariilor, o parte fiind aplicate acasa (administrare de Fluor, utilizarea de produse de igiena pe baza de Fluor (in concentratii si cantitatile recomandate de medic) si o parte realizate in cabine (se realizeaza in special sigilari ale molarilor si premolarilor permanenti).

Cand apar primii dinti permanenti (molarii de 6 ani), acestia sunt foarte vulnerabili la aparitia cariilor, in special pe fata ocluzala, unde relieful este accentuat si se retine placa bacteriana produsa in exces si din cauza dietei bogate in dulciuri caracteristica varstei. Acest risc ridicat se reduce semnificativ prin sigilare – aplicarea unui material fluid in zonele cele mai expuse (santurile si fosetele de pe fata ocluzala), protejandu-le si indepartand zonele de retentie. Astfel, va puteti asigura ca acel dinte va fi sanatos o perioada lunga de timp.
Important in conduita terapeutica a pacientului-copil este controlul periodic. La copii, mai mult decat la adulti, orice leziune carioasa avanseaza intr-un ritm foarte rapid, astfel ca intr-un timp foarte scurt, o simpla carie, putin vizibila in cavitatea orala, poate ajunge sa pericliteze viata unui dinte recent erupt. Specialistii Super-Dent va sfatuiesc sa aduceti copii la controale periodice cel putin o data la 6 luni, pentru a decela din timp orice tip de leziune si a putea aplica tratamente simple, adaptate specificului varstei. Suntem organizati in sprijinul dumneavoastra, astfel ca, la 6 luni de la ultimul control, veti fi invitati telefonic la un consult de catre front-desk managerul Super-Dent, pentru a usura mentinerea unei relatii eficiente de colaborare.