Igienizarea dentara si Detartrajul

Igienizarea dentara se realizeaza sub magnificatie lupe sau control microscopic, pentru indepartarea in totalitate a tartrului supra si subgingival, care poate cauza afectiuni parodontale.

Cauza principal a afectiunilor gingivale este placa, o pelicula lipicioasa, incolora, care se formeaza in mod constant pe dintii dvs. si ataca gingiile. Daca nu este curatata, placa se intareste si formeaza tartrul, care in cele din urma se raspandeste sub gingie si ataca tesuturile care sustin dintii. Vizitele regulate la stomatolog pentru igienizare sunt o parte integranta a ingrijirii orale de baza.

Igienizarea dentara reprezinta indepartarea tartrului printr-o metoda terapeutica numita detartraj.

Igienizarea dentara se poate realiza cu:

  • instrumentar actionat manual;
  • ultrasunete;
  • aer comprimat (sonic);

Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete. Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic si care nu au dinti sensibili (hipersensibilitate dentinara); iar apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatirea zonei dar si indepartarea tartrului dislocat.

Este foarte important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine, pe langa periajul profesional, cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa (Air-flow) si bicarbonatului de sodiu (prophy-jet), bine tolerat si fara dureri, care elimina si ultimele resturi de tartru intarziind viitoarele depuneri.
Printr-o tehnica de periaj corecta, prin folosirea apei de gura si a atei dentare nu doar ca se previne aparitia cariei dentare si a parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar.
Ca ultima etapa a detartrajului cu ultrasunete, se foloseste prophyflexul/air flow-ul in scopul lustruirii finale.

In finalul procedurii de igienizare profesionala si detratraj se aplica un tratament de remineralizare, fluorizare si solutii pentru prevenirea inflamatiei gingivale.