Protetica

Controlul precis al preparatiei bonturilor si amprentelor

Specialistii Super-Dent lucreaza sub magnificatie, folosind Microscopul Operator si astfel pot trata cu succes cazuri protetice deosebit de complicate. Folosirea Microscopului Operator adauga fiabilitate tehnica tratamentelor protetice si in acelasi timp ii confera practicianului increderea ca poate rezolva cele mai complexe cazuri prin metode minim invazive si cu rezultate previzibile. Un dinte corect tratat inseamna un tratament de succes pe termen lung si garanteaza viabilitatea viitoarelor lucrarilor protetice care sunt in totalitate biocompatibile, protejand gingia.
Pentru a asigura precizia preparatiei unei structuri dentare dure, in special in etapele finale ale tratamentului, este esential sa furnizam tehnicianului dentar margini ale bontului cat mai precise, indiferent daca restaurarile sunt realizate din aur sau portelan. Pentru a asigura calitatea tratamentului, putem verifica si precizia amprentelor dentare, tot sub Microscop Operator.
Pentru cimentarea coroanelor din ceramica integrala si nu numai, este necesara o tehnica adeziva mai laborioasa- tehnica bonding– care se realizeaza sub izolare diga si sub Microscopul Operator; conferind astfel o durabilitate extinsa coroanelor si bonturilor protetice.
Datorita transluciditatii coroanelor din ceramica integrala, culoarea viitoarei restaurari dentare este influentata de culoarea dintelui slefuit, necesitand o mare dexteritate din partea medicului pentru prepararea bonturilor. In clinica noastra aceste manopere sunt executate la microscop de catre Dr. Acatrinei Bogdan. Tratamentele cu coroane integral- ceramice sunt superioare celor metalo-ceramice deoarece interventia asupra dintilor este minima si rezultatele estetice maxime.

In functie de situatia clinica, lucrarile protetice pot fi realizate din diverse materiale: integral-ceramice, ceramica pe zirconiu, metalo-ceramice si din ceramica presata E-max.
Coroana se fixeaza pe pragul realizat cu mare precizie la baza dintelui pentru a conferi rezistenta superioara lucrarii protetice si pentru a-i da infatisarea unui dinte natural. Coroanele sunt de asemenea recomandate pentru dintii care au fost supusi tratamentelor de canal radicular, pentru a preveni fracturarea lor atunci cand devin fragili.
Pregatirea dintilor (slefuirea) pentru amplasarea unei lucrari protetice de inalta calitate (in special pentru cele din materiale ceramice) este un procedeu complex ce necesita un grad mare de precizie si meticulozitate. In acest scop, aceasta manopera este realizata cu ajutorul Microscopului Operator, fiind minim invaziva, cu un grad maxim de acuratete si permitand realizarea unor margini nete ale preparatiei care sa nu conduca la afectarea parodontiului sau gingiei, asa cum din pacate se poate intampla in urma aplicarii unei lucrari protetice.


Coroanele integral ceramice

Coroanele integral ceramice sunt realizate printr-o tehnica foarte moderna. Acestea sunt facute integral din portelan, arata foarte natural si sunt foarte durabile. Specialistii nostri se vor ocupa de prepararea dintilor dvs., urmata de amprentare. Coroana va fi apoi creata in laboratorul nostru-partener astfel incat sa se potriveasca dintilor dvs. cat mai bine cu putinta.

Coroanele de zirconiu

Una dintre cele mai moderne alternative este reprezentata de lucrarile protetice de ceramica zirconiu. In acest caz, suportul metalic traditional al ceramicii este inlocuit de zirconiu. Acesta are rolul de a asigura rezistenta necesara, dar confera un aspect estetic mult superior, deoarece au transluciditate la fel ca a dintilor naturali.

Coroanele pe implant

Reprezinta lucrari protetice biocompatibile, care nu numai ca imita perfect structura si aspectul dintilor naturali ci mai mult decat atat, inlocuiesc in totalitate functionalitatea acestora. Acestea pot fi executate din ceramica integral, metalo-ceramice, din ceramica pe zirconiu, sau din cerammica presata: coroane E-max.

Coroanele metalo-ceramice

Majoritatea coroanelor sunt facute din portelan care a fost fixat pe un metal pretios sau nepretios. Este o lucrare protetica mixta, alcatuita dintr-o capa de metal pe care se arde portelanul sau ceramica, avand ca indicatie zonele posterioare ale maxilarului, deoarece metalul din compozitia sa nu permite o transluciditate perfecta.
Aceste coroane au aspect aproape natural intrucat suportul de metal este mascat de un strat de opac, dar acesta nu mai permite trecerea luminii, pentru a reda impresia unui dinte natural.

Puntile dentare

O punte dentara este alcatuita din doua sau mai multe coroane de portelan unite, pe care se fixeaza un dinte fals pentru a umple zona edentata. Coroanele care sustin acest dinte fals sunt fixate pe dintii-stalpi care in prealabil sunt tratati endodontic si preparati pentru a primi coroanele de invelis. Aceasta este o punte dentara fixa. Metoda este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti care lipsesc. Puntile dentare se fixeaza pe dinti-stalpi cu ajutorul cimenturilor dentare speciale.
Puntile dentare de portelan pot arata la fel de natural ca si dintii, imitand pana la perfectiune culoarea, forma si simetria acestora.

Coroanele E-max

In cadrul clinicii noastre, oferim cele mai bune solutii de restaurare implantara, prin utilizarea celor mai noi tehnici, asistate de aparatura moderna si nu in ultimul rand prin folosirea celor mai performante materiale. Tehnica de presare a ceramicii confera o estetica si transluciditate deosebite coroanelor E-max.


Protezele dentare

Sunt lucrari protetice mobile pentru suplinirea dintilor lipsa. Cu toate ca nu pot conferi aceeasi senzatie ca dintii naturali, si necesita un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice si mai confortabile decat inainte.
Exista doua tipuri principale de proteze dentare: totale si partiale.
Specialistii Super Dent’92 adapteaza planul de tratament in functie de situatia dvs. clinica si va ajuta sa alegeti solutia care vi se potriveste, in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti si de costurile implicate.

Tipuri de proteze dentare:

  • Proteza scheletata: este o lucrare protetica mobilizabila ce include un suport (schelet) metalic dur atasat dintilor marindu-le astfel stabilitatea. Acest tip de lucrare protetica poate cuprinde sisteme speciale, moderne, de prindere pe dintii restanti (capse, telescoape, culise) care maresc confortul, estetica si stabilitatea. In comparatie cu protezele acrilice, cele scheletate prezinta avantaje considerabile precum: stabilitatea, rezistenta si confort superioare, scheletul metalic prevenind fracturarea protezei. De asemenea, suprafata din cavitatea bucala acoperita este mult mai mica, si astfel nu afecteaza perceptia gustului.
  • Proteza totala imediata: o proteza totala imediata se insereaza imediat dupa extractia dintilor (dupa ce medicul dentist a luat masurile si a facut mulajul maxilarului la o vizita anterioara.) Avantajul protezei imediate este ca nu va lasa un timp indelungat fara dantura, insa dezavantajul este ca trebuie recaptusita la cateva luni dupa insertie. Aceasta din cauza ca osul se remodeleaza pe masura ce se vindeca, iar proteza isi pierde stabilitatea.
  • Proteza partiala: o proteza partiala se sprijina pe un cadru metalic atasat la dintii naturali ramasi. Uneori este necesara restaurarea coronara a dintilor naturali, pentru a servi ca sprijin pentru proteza. Protezele partiale constituie o alternativa mobila a puntilor dentare.
  • Proteza totala: stabilizata pe implanturi dentare. Lucrarea protetica este sustinuta de implanturile dentare, avand sprijin atat pe acestea cat si pe muco-osoasa.

La inceput protezele noi dau o senzatie de disconfort in primele saptamani sau chiar luni. Va trebui sa va obisnuiti sa mestecati si sa vorbiti cu proteza. Veti avea o senzatie incomoda ca proteza sta sa cada, pana cand muschii obrajilor si limba se vor obisnui sa sustina proteza. Frecvent are loc cresterea fluxului salivar, senzatia ca limba nu are loc de proteza si usoare iritatii sau ulceratii. In caz de iritatii va rugam sa ne contactati de urgenta!

Durabilitatea unei proteze dentare

Dupa o perioada de timp, proteza va trebui captusita, refacuta sau rebazata, datorita uzurii normale. Rebazarea inseamna constructia unei noi baze, cu pastrarea dintilor existenti. In mod normal, cu varsta, intervin schimbari la nivelul cavitatii bucale. Acestea pot duce la slabirea protezei, probleme de masticatie si iritarea gingiilor. Va recomandam ca cel putin o data pe an sa ne contactati pentru un control de rutina.

Reguli de igiena pentru proteza dentara

Mai jos va prezentam masurile de igina pe care dvs. trebuie sa le luati dupa ce vi s-a montat proteza dentara: